Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre, cu influență decisivă asupra sănătății și longevității. Cu toate acestea, este încă un aspect periculos de mult neglijat de societatea modernă. Cu-atât mai mult cu cât este în mod științific clar că lipsa unui somn de calitate poate avea efecte devastatoare asupra sănătății noastre. Boli precum Alzheimer, obezitate, diabet, ba chiar și diferite tipuri de cancer au fost puse în legătură directă cu privarea de odihnă. În cartea sa „De ce dormim” („Why we sleep”), un proeminent neurolog – profesorul Matthew Walker de la Universitatea Berkley - trage un semnal de alarmă asupra unei epidemii globale, cu posibile consecințe catastrofale: pandemia de neodihnă.
Dr. Walker spune că oamenii alcătuiesc singura specie care percepe somnul ca pe o slăbiciune. Și care, în consecință, se privează deliberat de odihnă. Peste acest „defect cultural” vin particularitățile vieții moderne: dispariția graniței dintre zi și noapte (și vorbim aici inclusiv de banala lumină care poate sta aprinsă până în zori), ritmul cvasi-continuu al activităților cotidiene, anxietatea și însingurarea indivizilor din societațile moderne.
Facts:
- Omul este singurul mamifer care se privează deliberat de somn. Care își amână odihna atunci când organismul i-o cere;
- Un adult are nevoie, în medie, de 7-9 ore de somn pe zi pentru a se putea odihni;
- În SUA, de exemplu, problema lipsei de somn e uriașă: 36% dintre americani conduc mașina moțăind, iar mulți dintre ei admit chiar că li se întâmplă să ațipească la volan;
- Oboseala este responsabilă pentru 1 din 6 accidente rutiere grave;
- Dacă ai nevoie de mai puțin de 5 minute ca să adormi, e semn clar că ești privat de odihnă. Durata optimă este undeva între 10 și 15 minute.
- 17 ore de stare de veghe au același efect ca alcoolul. În această situație, reacțiile, reflexele organismului sunt similare unei alcoolemii de 0,05%;
- După cinci nopți de privare parțială de somn, efectul alcoolului asupra organismului se dublează: trei beri sunt cât șase!
În concluzie, calitatea somnului este legata de felul în care ne funcționează creierul. Lipsa de somn duce la distrugerea unui număr semnificativ de neuroni și afectează grav sinapsele. Iar aceste stricăciuni pot fi ireversibile dacă începem să ne odihnim prea târziu. Lipsa de somn a fost pusă în legătură și cu starea psihică. Nesomnul e tărâm teribil de fertil pentru gânduri intruzive, negative și repetitive similare acelora care apar în cazul persoanelor care suferă de anxietate sau depresie. Lipsa de somn poate afecta fiecare aspect al vieților noastre de zi cu zi. Pentru că știm toate acestea, noi avem grijă de odihnă! Avem grjă de tine.