Cum imi aleg perna?
Îți este alături noapte de noapte, în cele mai importante ore pentru starea ta de bine. Pentru sănătatea ta. Și are grijă de odihna ta dacă ai grijă cum o alegi. Perna pare un detaliu. Dar, de ar fi doar atât, e unul esențial. E un detaliu care poate face diferența între coșmar și somn ușor.
O pernă bună e esențială. Dacă dormi pe o pernă nepotrivită ție sau pe una mult prea ostenită, întregul aliniament al corpului are de suferit. Efectul? Dimineața, te trezești un un sentiment acut de disconfort, dacă nu cumva chiar cu dureri. Concluzia e simplă: poți să adormi de cum pui capul pe pernă dacă ai grijă și pe ce pernă pui capul!
Să vedem, așadar, ce contează în alegerea ei. Și sperăm să te ajutăm, astfel, să iei cea mai bună decizie. Cea mai odihnitoare!
Înainte de orice, să știi că merită să zăbovești puțin în căutarea pernei potrivite. Noi îți stăm la dispoziție cu informații și suntem încântați să îți răspunde la întrebări. Ține cont că pernele au durată e viață mai mică decât pilotele și că, de-a lungul timpului, își pierd principala calitate: aceea de a te susține confortabil și sănătos.
Cum spuneam, perna are o durată de viață relativ redusă, dacă e să comparăm cu restul elementelor din echipamentul de somn, cum ar fi salteaua și pilota. Folosirea îndelungată duce la aplatizarea ei, iar asta înseamnă că, în timp, nu se mai susține atât de bine, lucru care poate duce la serioase probleme cervicale.
Daca ai o perna clasica, din puf si pene sau fibra si nu esti sigur ca a venit vremea sa o schimbi, poti face urmatoarele teste:
- TEST 1 - Impatureste perna in 2 sau 3 si scoate aerul din ea. Da-i drumul! Daca revine la forma initiala, inseamna ca incă iti poate ofer nivelul de sustinere de care ai nevoie
- TEST 2 - Adauga o greutate de cel putin 300 g pe perna. Daca perna isi pastreaza pozitia impaturita sub greutate, inseamna ca a venit timpul sa o schimbi; o perna buna trebuie sa respinga greutatea si sa revina la forma initiala
Specialistii recomanda schimbarea pernei la cel putin 2 ani, daca nu vrem sa avem probleme cu acneea si alergiile. Pentru persoanele cu o sensibilitate crescuta, se recomanda chiar schimbarea dupa 6 luni de utilizare. In pernele vechi se pot acumula acarieni si celule moarte ale pielii care pot intensifica simptomele astmului si ale alergiilor.
Perna potrivita iti va sustine capul si gatul fara sa exercite presiune si se va adapta corpului tau, lasand greutatea sa se distribuie in mod egal si uniform catre vertebre. De multe ori, perna crează un motiv de frustrare, provocand dureri de gat si chiar de spate. Daca umarul se afla la un unghi de 90 de grade fata de saltea, pot aparea si spasme musculare. Muschii trapezului au un rol important in sustinerea si ridicarea capului, iar relaxarea acestora in timpul somnului este esentiala. Daca umarul se afla mai aproape de saltea, scade riscul aparitiei unei presiuni la nivelul muschilor. In caz contrar, te poti trezi cu dureri de gat si de brate, pe care le poti simti chiar pana la nivelul degetelor.
Durerile cervicale sunt o afectiune comuna si de foarte multe ori sunt cauzate de o pozitie necorespunzatoare a capului in timpul somnului sau de o pozitie necorespunzatoare a corpului in timpul zilei. Asadar, e foarte important sa eliminam factorii care ar putea declansa astfel de probleme de sanatate. Iar perna nepotrivita e unul dintre ei. Este important ca perna aleasa sa raspunda cel mai bine nevoilor tale.
Greutatea si densitatea pernei sunt esentiale pentru alegerea potrivita.
Aceste criterii iti ofera informatii asupra aspectului si asupra nivelului de confort pe care cele doua le ofera.
Cu cat gramajul creste, cu atat perna va avea mai mult volum. O perna cu mai mult volum va oferi mai multa sustinere celor care obisnuisc sa doarma pe spate sau pe o parte. O perna cu mai putin volum este potrivita pentru cei care dorm pe burta.
O perna adaptata pozitiei de dormit va permite relaxarea muschilor capului, cefei si umerilor, oferind beneficiul unui somn reparator.
Tipuri de perne
Aceasta umplutura respira si absoarbe transpiratia. Penele de gasca cresc fermitatea pernei. Puful de gasca este materialul natural cel mai nobil. El da rezilienta, elasticitate si volum pernei tale.
Este important sa alegi perna care se potriveste cel mai bine greutatii tale, modului tau de a dormi si placerii tale de a dormi pe o perna cu volum. Astfel, cu cat perna contine mai mult puf, are mai mult volum si sustine capul mai sus. Acest confort corespunde celor care dorm pe spate sau pe o parte. Cei care dorm pe burta au nevoie de mai putina sustinere si vor cauta o perna plata cu mai putin volum.
Lana are fermitate medie si retine bine forma. Astfel, perna de lana poate fi o optiune atat pentru cei care dorm pe perne tari, cat si pentru cei care prefera o perna mai moale.
Este un tip de perna recomandat si celor care transpira in mod excesiv, pentru că lana are capacitatea de a absorbi umiditatea fara a se umezi. Fibrele de lana au un mecanism de auto-aparare care impinge umezeala catre varfuri, de unde se evapora, ceea ce inseamna ca transpiratia nu va ajunge niciodata in mijlocul unei perne de lana.
Folosita intr-un anotimp calduros, perna de bambus isi pastreaza constant racoarea, caldura eliberandu-se intr-o secunda. Pernele de bambus au si un beneficiu cosmetic - bambusul contine pectina din miere care este foarte sanatoasa pentru piele si este folosita cu succes si in industria farmaceutica.
Bambusul e cea mai mare specie de “iarba” de pe planeta. Creste uimitor de repede (unele varietati cresc cu 50 de cm/zi), atinge inalțimea maxima in 3 luni și ajunge la maturitate in 3 – 4 ani. Fibra de bambus e cu 40% mai absorbanta decat cea din bumbac.
Bambusul are si proprietati antimicrobiene - nu sunt utilizate pesticide si ingrasaminte pentru culturile de bambus, procesarea este eco-friendly si se bazeaza doar pe abur si fierbere. Sunt ideale pentru persoanele care sufera de alergii si astm.
Perne nanofibra - Nanofibra este singura fibra sintetica ale carei calitati se apropie foarte mult de cele ale pufului de gasca din punct de vedere al proprietatilor de izolare, compresibilitate, moliciune si durabilitate in utilizare. Este special creata pentru persoanele alergice la puful natural, care isi doresc o perna de calitate si la fel de moale precum cea umpluta cu puf de gasca. Cu diametrul mai mic decat cel al razei de lumina, nanofibra este cea mai fina si cea mai rezistenta dintre toate fibrele sintetice.
Perne din microfibra - Pernele din microfibra sunt usoare, lavabile, durabile si detin un grad bun de revenire la forma initiala. Microfibrele sunt obtinute din poliester, material usor si foarte durabil. Microfibrele sunt alegerea perfecta pentru persoanele care sufera de diverse alergii.
Pernele din memory foam sau pernele vasco-elastice
Principala caracteristica a acestora este maleabilitatea crescuta, in ciuda densitatii. Astfel, se poate plia cu usurinta pe nevoile celui care o foloseste. Pernele cu memorie se adapteaza la formele corpului tau, ofera o sustinere optima pentru coloana si iti ajuta corpul sa se relaxeze in timpul somnului. Elimina punctele de presiune, imbunatateste circulatia, reduce nevoie de schimbare a pozitiei in timpul noptii si favorizeaza somnul profund si recuperator. Sunt solutia ideala pentru persoanele care dorm pe spate sau pe lateral.
Perne din latex sintetic
Elasticitatea latexului este caracteristica sa esentiala, avand o durabilitate impresionanta. Structura deschisa a celulelor asigura o ventilatie foarte buna, igiena si confort. Pernele din latex sunt anatomice si sunt alegerea perfecta pentru persoanele care prefera dormitul pe o parte cu capul mai sus.
Pernele latex natural
Pernele din latex natural sunt cea mai buna alegere pentru zona umerilor si gatului. Latexul natural ofera o senzatie totala de relaxare, iar caracteristica principala este aceea ca pastreaza o temperatura echilibrata pentru gatul si capul tau, pe tot timpul noptii. Se adapteaza perfect la forma corpului, oferind mediul perfect pentru un somn profund si linistitor. Sunt ideale pentru persoanele care sufera de alergii
Alege-ti perna in functie de pozitia de dormit
Pozitiile pe care le adoptam in timpul somnului si obiceiurile inconstiente ale corpului in timp ce dormim sunt foarte importante. Putem astfel sa descoperim ca spatele nostru are o sensibilitate pentru ca perna influenteaza imperceptibil, dar deloc sanatos, miscarile coloanei.
Daca dormi pe spate
Ai nevoie de o perna mai subtire si molicioasa, astfel incat capul sa nu se incline in fata. Pernele de puf si pana, pernele in forma de sapun din spuma vascoelastica sau pernele din nanofibra sunt cele mai potrivite pentru aceasta pozitie de dormit.
Daca dormi intr-o parte
Ai nevoie de o perna mai ferma, pentru a umple distanta dintre ureche si partea exterioara a umarului. Pernele de lana, pernele din bambus sau pernele din latex, memory foam sau cu watter-gel sunt o alegere potrivita pentru aceasta pozitie de dormit.
Daca dormi pe burta
Ai nevoie de o perna foarte subtire, aproape plata. In aceasta pozitie, este de preferat sa iei in considerare pozitionarea unei perne sub abdomen, pentru a evita durerile din zona inferioara a spatelui – pernele din puf si pana de gasca sau pernele din nanofibra sunt cele care asigura cel mai mult confort pentru aceasta pozitie de dormit.
Daca nu ai o pozitie preferata in timpul somnului, poti folosi o perna cu o densitate medie care se adapteaza oricarei pozitii de dormit. Cele mai potrivite sunt pernele din spuma vascoelastica(memory foam) sau pernele clasice cu puf sintetic sau puf si pana de gasca.