Somnul este crucial nu numai pentru calitatea vieții, ci pentru viața însăși? Sunt zeci de lucruri absolut incredibile despre somn și relația noastră cu somnul. Și pe care nu le prea știm, pentru că n-am avut răgaz să ne oprim asupra lor. Dar poate că acum e un moment numai bun să facem asta. Așadar, știai că...

  • Somnul e mai important decât hrana? Să presupunem că, într-o zi, hotărăști nu nu mai pui nimic în gură vreme de o săptămână. Cum te simți după 7 zile de înfometare? Probabil simți o foame de lup, probabil te simți slăbit și, cu siguranță, asta și fiindcă ai slăbit la propriu. Dar, una peste alta, ești bine. Nu același lucru se întâmplă dacă nu dormi o săptămână. Nici nu trebuie să treacă toate cele 7 zile de nesomn ca să devii complet nefuncțional. Este motivul pentru care Amnesty International consideră că privarea de somn rămână cea mai teribilă formă de tortură.
  • Uităm 50% din ce am visat în primele 5 minute de după ce ne-am trezit? După alte 5 minute, procentul de “uitare” crește la 90%. Freud punea asta pe seama faptului ca visele ar fi gândurile noastre reprimate. Drept urmare, creierul le-ar pune repede pe fugă. Dar e la fel de posibilă - dacă nu cumva mult mai posibilă - o explicație ceva mai simplă: creierul să aibă de lucru mult mai mult după ce ne trezim, așa că face repede loc unor lucruri mai importante și dă visul deoparte, să nu ne mai încarce memoria.
  • Noi, oamenii, suntem singurele mamifere care își pot “amâna” somnul? Celelalte au o relație mult mai clară cu odihna: li se face somn, adorm. Asta trebuie să fie cu adevărat o situație formidabilă: să poți să adormi oricând și oriunde ți se face somn!
  • Lipsa de somn scade toleranța la durere? Dacă dormim cu 50% mai puțin, limita suportabilității durerii ne scade… insuportabil. Pe scurt, cu cât dormim mai puțin, cu atât suportăm mai puțin durerea. Nu e extrem de clar de ce se întâmplă acest lucru, dar sunt studii care îl demonstrează fără urmă de tăgadă.