Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

Istoria pernelor și pilotelor din puf și pană

Puf deasupra sau puf dedesubt? Multă vreme, pentru a se încălzi în timpul somnului, paturile au fost așezate lângă sobe/șemineuri, sau au fost înconjurate de perdele și lemn (celebrele paturi închise bretone), iar oamenii se acopereau cu pături mari de lână. Atunci când se căsătoreau, unii tinerii primeau în acele vremuri un sac mare plin cu puf și pene, pe care îl foloseau pentru a reduce disconfortul saltelelor vremii. Saltelele pe care dormeau erau realizate din paie, lână, frunze sau păr de cal acoperite cu pânză sau închise într-un sac. Sacul cu puf și pene era plasat deasupra saltelei pentru a îmbunătăți confortul. Puful și penele ofereau moliciune și căldură, dar erau scumpe și rezervate unei elite.

Primele au apărut pernele... Din secolul al XIX-lea, pernele, care până atunci erau adesea umplute cu păr de cal, au început să fie umplute cu puf și pene, excepție făceau doar pernele pentru copiii foarte mici, deoarece exista riscul de a se sufoca cu ele.

… Apoi la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe măsură ce saltelele au devenit mai confortabile, sacul din puf și pene, ascuns până atunci între saltea și cearceaful de pat, s-a transformat în plapumă/pilotă. Era foarte umflată și lua forma unui cuverturi foarte mari, foarte calde. Avea țesătura de acoperire realizată din satin colorat și în fiecare dimineață, exista obiceiul de a scutura pilota afară pentru a o aerisi. Copiilor le plăcea să se arunce pe burtă și să-și lase în plapumă forma corpului.

În zilele noastre există o mare varietate de pilote din puf și pană de gască sau de rață cu umpluturi adaptate numărului de grade din dormitor. Acestea sunt ideale pentru cei care au nevoie de o pilotă foarte ușoară, iubesc moliciunea și răsfățul.

Cei mai renumiți producători de perne și pilote din puf de rață și gasca sunt cei din Germania și Austria cu tradiții de peste 100 de ani în producția acestor produse. OBB partenerul Salterra din Germania fabrică perne și pilote din puf și pană de o calitate excepțională de peste 120 de ani.