Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

Sarcină și odihnă: 7 sfaturi pentru 9 luni de somn ușor

Sigur, sarcina e o experiență fabuloasă, incredibilă și, practic, indescriptibilă în complexitatea întregului său. Una dintre particularități: ba simți că strălucești și explodezi de fericire, ba te pocnește plânsul doar fiindcă ai văzut o felie de brânză, de pildă. Și nu înseamnă că o iei razna, ci doar că ești ținta unei invazii de hormoni, plus alte transformări care te pot face de nerecunoscut. Inclusiv (sau poate mai ales) în fața ta.

Sarcina impactează absolut fiecare aspect al existenței unei femei și, în mod absolut firesc, are efecte dramatice inclusiv asupra somnului și a calității lui.

Un sondaj făcut de Fundatia Nationala a Somnului din Statele Unite arată ca 78% dintre femei sufera de tulburari ale somnului in timpul sarcinii. Iar in primul si ultimul trimestru, in special, majoritatea gravidelor se plang de stari intense de oboseala.

In primul trimestru de sarcina, aproape toate femeile gravide trec ărintr-o nevoie acuta de a dormi mai mult ca de obicei. Normal, organismul foloseste energia pentru a se ocupain primul rând de bebeluș și de locul în care creste si se dezvolta. Pe masura ce sarcina creste, somnul devine tot mai mult o porvocare. Bebe crește, ocupa tot mai mult loc, se joaca, se foieste, înghionteste… Iar somnul devine o mare provocare.

Iata care sunt recomandarile specifice pentru fiecare dintre cele mai intalnite probleme legate de somn care apar in timpul sarcinii:
1. Pentru gasirea unei pozitii confortabile
Confortul este, in general, o conditie necesara a somnului odihnitor. Date fiind uriașele transformarile fizice (si nu numai), pentru femeia gravida este si mai important.

Pe masura ce sarcina creste, va fi ceva mai dificil sa gasesti o pozitie confortabila. Poate e momentul sa investesti intr-o saltea de calitate care sa-ti dea o senzatie in plus de confort fizic si mental atunci cand te asezi in pat. Multe femei insarcinate in trimestrul al doilea si al treilea experimenteaza diverse pozitii cu perne – spre exemplu, multe dorm pe o parte, cu o perna intre genunchi.

De asemenea, multi medici recomanda dormitul pe partea stanga: ficatul se afla in partea dreapta, iar dormitul pe stanga evita situatia in care uterul greu apasa pe acest organ. Cu toate acestea, nu trebuie sa te straduiesti sa dormi pe partea stanga tot timpul, daca nu ti se pare confortabil: schimbatul pozitiei in timpul somnului e normal si mentinerea unei anumite pozitii nu trebuie sa devina un factor de stres.
2. Pentru nasul uscat si congestia nazala
In timpul sarcinii, organismul produce hormoni care pot sa provoace uscaciunea mucoasei nazale, ducand la senzatie de inflamare. Pentru a combate aceasta senzatie, poti aplica un tifon umed pe obraji, ochi si nas. De asemenea, se recomanda consumul de lichide si mentinerea capului intr-o pozitie ridicata fata de corp prin folosirea unei perne in plus. Nu uita sa folosesti un umidificator pentru a evita sa respiri aer uscat in timpul noptii.
3. Impotriva stresului
Fiecare femeie traieste sarcina in felul sau. Gandurile nelinistitoare din timpul noptii, anxietatea si temerile favorizeaza insomnia. Inscrie-te la un curs de yoga, invata tehnici de relaxare sau mergi la cursuri de pilates pre-natal, impreuna cu alte femei insarcinate.
4. Contra sanilor durerosi
Inca din primul trimestru de sarcina, sanii se umfla si devin durerosi, iar acest lucru s-ar putea sa fie inca un motiv pentru care nu poti dormi bine. Un dus fierbinte inainte de culcare ar putea sa mai aline durerea, dar poti discuta si cu medicul.
5. Ca sa eviti drumurile prea dese la baie
Urinarile frecvente sunt o problema cu care se confrunta cele mai multe femei insarcinate. Ele pot da insa cu adevarat batai de cap atunci cand nu te lasa sa te odihnesti bine. Pentru a evita sa mergi prea des la baie in timpul noptii, este recomandat sa nu mai bei lichide cu doua sau chiar trei ore inaintea momentului cand mergi la culcare.
6. Impotriva arsurilor stomacale
Schimbarile hormonale din timpul sarcinii relaxeaza muschiul dintre esofag si stomac, permitandu-i acidului gastric sa urce in timpul noptii. Pentru a impiedica acest lucru, poti sa-ti proptesti partea superioara a corpului cu mai multe perne, intr-o pozitie ridicata. De asemenea, evita sa bei acidulat si sa mananci mult seara.
7. Pentru diminuarea efectelor ”sindromului picioarelor nelinistite”
Acest sindrom afecteaza in general mai mult femeile, si se poate acutiza cand acestea se afla in al treilea trimestru de sarcina. Se manifesta mai ales seara si devine cu usurinta un factor perturbator al somnului. Simptomele (dureri, furnicaturi si nevoia constanta de a misca picioarele) se pot diminua daca elimini cu totul cafeaua si bauturile care contin cafeina. De asemenea, nu sta prea mult in pat: mergi la culcare exact atunci cand ti-e somn. Daca vorbesti cu medicul, sigur iti mai recomanda si el cate ceva!
Surse: webmd.com ; kidshealth.com ; parents.com ;sleepfoundation.org ;copilul.ro