Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

Mă uit la copilul meu adolescent și am senzația că ar dormi și când merge! Nu e senzație, chiar ar dormi mereu!

O prietenă profesoară îmi spunea că ar trimite ministerului Educației o scrisoare în care i-ar ruga cu Cerul și Pământul să ține cont de etapele de dezvoltare ale copilului atunci când planifică teste și examene importante în te miri ce etape ale școlii. “În perioada adolescenței, nu le-aș programa niciu examen. Dorm pe ei. Pur și simplu ar dormi nonstop. Le cad capetele pe bancă!”, îmi povestea ea.

Adolescenta este un stadiu esential al dezvoltarii fizice, psihice si emotionale in care nevoia de somn este mult mai mare decat in alte perioade. Un adolescent are nevoie de noua sau chiar zece ore de somn pe noapte. Dar dorm mult mai putin. Ganditi-va, e perioada in care, de regula, se apropie de examenele pentru liceu. Care vin cu un stres urias in plus peste stresul provocat - oricum! - de explozia de hormoni!
Iata cateva dintre wposibilele motive pentru care adolescentii nu dorm suficient:
● Activitatea hormonala.
Ritmul circadian, cel care regleaza momentele in care apare somnolenta, se schimba in timpul pubertatii, din cauza activitatii hormonale. Aceasta schimbare face ca adolescentii sa devina mai activi seara. In cele mai multe cazuri, ritmul este decalat cu o ora sau doua, ceea ce inseamna ca tinerii nu vor putea adormi inainte de ora zece si ca dimineata vor avea nevoie de mai mult somn. In cazul in care scoala incepe dimineata devreme, cel mai probabil adolescentii nu vor avea parte de numarul de ore de somn de care au nevoie. In Statele Unite, expertii recomanda decalarea orei de incepere a cursurilor, catre 9 sau chiar 10 dimineata, tocmai pentru a le permite adolescentilor sa doarma atat cat au nevoie.
● Expunerea la lumina stimulatoare.
Cu cat adolescentul petrece mai mult timp in fata televizorului, computerului, tabletei sau smartphone-ului, cu atat starea de somnolenta va surveni mai tarziu, pentru ca lumina care provine de la aceste dispozitive stimuleaza creierul.
● Cercul vicios.
Cu cat adolescentul doarme mai putin, cu atat creierul sau devine mai activ, iar starea de somnolenta intarzie sa se instaleze. Pentru un somn sanatos este nevoie de ruperea acestui cerc vicios.
● Atitudinea fata de somn.
In general, adolescentii valorizeaza activitatea de orice fel in defavoarea somnului. “Am mult prea multe lucruri interesante de descoperit si de facut, n-am timp de somn si nici nu mi-e somn!” Intr-un fel sau altul, mai toti adolescentii spun asta. Nu constientizeaza nevoia de a dormi decat… dimineata, cand trebuie sa se trezeasca sa mearga la scoala.

Lipsa unui somn suficient de indelungat si de odihnitor poate avea efecte negative importante asupra adolescentilor. Sunt efecte care merg de la diminuarea atentiei, a capacitatii de concentrare si memorare, pana la depresie si obezitate. Privarea de somn poate duce si la instabilitate emotionala excesiva (oricum sunt ravasiti emotional din pricina hormonilor!) sau chiar la comportament agresiv.

Iata cateva dintre lucrurile pe care le poti face ca parinte pentru a-ti ajuta copilul adolescent sa doarma atat cat are nevoie pentru o dezvoltare psihica si fizica normala:
● Permite-i sa doarma pana mai tarziu, in weekenduri. Pana si 30 de minute de somn in plus sunt importante.
● Incurajeaza-l sa se culce devreme duminica seara si eventual sa doarma dupa-amiaza, in timpul saptamanii, dupa ce vine de la scoala.
● Ajuta-l sa-si organizeze activitatile astfel incat sa nu aiba programul prea incarcat.
● Pune-i limite in privinta folosirii computerului si telefonului, pentru a diminua efectul stimulant pe care le au acestea asupra creierului.
● Asigura-te ca doarme pe o saltea confortabila si potrivita pentru aceasta perioada de crestere (care sa-i mentina coloana intr-o pozitie corecta).
● Asigura-te ca incaperea in care doarme este aerisita corespunzator.