Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

Nu, nu esti puturos daca tragi un pui de somn dupa-amiaza! (Sigur, daca îți permiți)

Sunt sute de sondaje care ne arată că percepția generală asupra celor care dorm 7-8 ore pe noapte e că sunt mai degraba lenevoși. Chiar dacă nevoia noastră de somn e de fix 7-8 ore de somn pe noapte. Iar dacă mai vine vorba și de un somn de amiaza, atunci am anatema e pusă pe vecie. E ceva în societatea modernă care ne pune pe fugă mereu și ne face să ne simțim vinoivați că ne e somn, iar asta e doar una din cauzele care au dus la pandemia de neodihnă.

Dar somnul, am tot zis, e nu doar bun, e esențial pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională.

La fel e și un somn scurt de după-amiază, care e de trei feluri. Ca să nu îl confuncăm cu somnul de noapte, m-am hotărât să ăi spunem aici “moțăit”, deși știu că e ușor diferit semantic. Dar e o convenție. Așadar, avem:

● “Moțăitul de urgență” - când oboseala s-a adunat în asemenea măsură că devine copleșitoare și nu mai putem continua nicio activitate, oricât de banală ar fi. O oboseală care nu trece decât cu niște zeci de minute de somn
● “Moțăitul plănuit” - atunci când știm că 20-30 de minute ne somn ne ajută să funcționăm mai bine și ne rezervăm în fiecare zi un atare interval pentru a ne odihni puțin și, astfel, pentru a ne recăpăta puterile;
● “Moțăitul nelipsit” - sunt oameni pe care “îi ia somnul de amiază” cam la aceeași oră din zi, oriunde s-ar afla (loc și împrejurare)

Fiecare și toate acestea sunt naturale, firești și chiar deloc de ignorat. Dimpotrivă! O jumătate de oră de somn de după-amiază poate avea efecte remarabile și există companii care, conștiente de efectele benefice, le pun la dispoziție angajaților locuri special amenajate pentru un pui de somn.

Beneficiile somnului de după-amiază

Intr-un articol publicat recent, Wall Street Journal listează beneficiile somnului de dupa-amiaza, in functie de durata “moțăitului”.

Somnul de 10-20 de minute te ajuta sa te intorci la treaba cu mintea limpede
Expertii spun ca acest somn energizant este ideal pentru recapatarea starii in care creierul functioneaza la capacitatea normala. Daca atipesti pentru mai putin de 20 de minute, nu vei parcurge decat fazele superficiale ale somnului, facand mai usoara tranzitia catre starea de veghe. Daca visezi in timpul unui somn de pana la 20 de minute, este un semn clar ca iti lipseste odihna adecvata in timpul noptii. (Descarca de aici ghidul nostru pentru un somn usor si odihnitor)
Somnul de 30 de minute are efecte benefice de mai lunga durata
Anumite studii arata ca somnul de o jumatate de ora poate cauza inertie, precum si o senzatie asemanatoare mahmurelii, care dureaza tot aproximativ 30 de minute de la trezire. Abia dupa aceasta a doua jumatate de ora, beneficiile somnului de dupa-masa vor deveni evidente.
Leon Lack, profesor de psihologie la Universitatea Flinders din Australia, a comparat, in cadrul unui studiu din 2006, efectele somnului de dupa-masa, in functie de durata. La studiu au participat 24 de persoane. Cei care dormeau 10 minute isi reveneau imediat, pastrand o stare alerta pentru un interval de 2 ore – 2 ore si jumatate.
Cei care dormeau 30 de minute isi reveneau mai greu, prezentand o stare asemanatoare mahmurelii pentru aproximativ o jumatate de ora. Totusi, cand aceasta stare se risipea, participantii constatau beneficiile somnului de 30 de minute pentru un timp mai indelungat decat cei care nu dormisera decat 10 minute.
Somnul de 60 de minute iti imbunatateste memoria
Un pui de somn de o ora, in timpul caruia poti ajunge sa dormi profund, face minuni pentru memorie, ajutandu-te, pe termen lung, sa-ti amintesti mai usor date, locuri si chipuri. Partea mai putin buna este ca la trezire, apare inertia si starea greoaie asemanatoare mahmurelii.
Somnul de 90 de minute te ajuta sa devii mai creativ
Daca dormi o ora si jumatate, vei parcurge un ciclu intreg de somn, trecand de la stadiile cele mai superficiale (non-REM), la cel mai profund, REM, cel asociat viselor. Persoanele care incep sa doarma 90 de minute dupa-amiaza vor constata ca li se imbunatateste memoria si le creste creativitatea. Un somn de o asemenea durata nu induce inertie la trezire. Revenirea la starea de veghe este usoara pentru ca a fost parcurs un ciclu complet de somn.
Expertii ne recomanda sa dormim intre orele 13 00 si 16 00. Daca atipim mai tarziu, s-ar putea sa punem in pericol calitatea somnului din timpul noptii.