Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

"Somn ușor, puișor!" Cum influențează somnul dezvoltarea copiilor

Oricat ni s-ar parea de firesc de la un punct incolo, somnul “se invata”. Ritmul circadian, cel care regleaza alternanta dintre veghe si somn in functie de zi si noapte, se instaureaza treptat in vietile noastre.

Atat pentru copii, cat si pentru adulti, exista doua etape principale ale somnului:
Etapa Non-REM, mai superficiala, in care sangele iriga musculatura, tesuturile se repara, energia se reface si, in cazul celor mici, este produs hormonul cresterii.
Etapa REM – somnul ”activ” in care corpul devine imobil, respiratia si bataile inimii sunt neregulate, dar mai ales cel in timpul caruia apar visele.
Un nou nascut petrece aproximativ 50% din perioada de somn in faza REM, procent care scade pana la varsta de trei ani la aproximativ 30%. La adolescenta, ajunge la 25% si cam pe-acolo ramana.
Ca si la adulti, somnul are un impact puternic asupra vietii copiilor. Cu o semnificativa diferenta: impacteaza cresterea si dezvoltarea armonioasa.

Exista tot mai multe dovezi stiintifice care arata ca efectele negative ale somnului insuficient pentru copii merg de la lipsa capacitatii de concentrare la obezitate. Un somn corespunzator are efecte demonstrate (si extraordinare!) asupra dezvoltarii fizice, intelectuale si emotionale a copilului.
Iata care sunt cele mai importante aspecte ale vietii copiilor influentate de calitatea somnului (desigur, multe dintre ele sunt valabile si in cazul adultilor):
1. Cresterea In timpul somnului profund este produs hormonul de crestere, cel responsabil pentru dezvoltarea normala a corpului.
2. Puterea de concentrare In timpul somnului, creierul se reface, iar efectul este puterea de concentrare din ziua ce vine. Stim prea bine, copiii au o singura treaba: invata nos-stop. Sunt bureti de informatii de toate felurile. Drept urmare, e extrem de important sa se odihneasca pentru a putea acumula noianul de informatii.
3. Greutatea Somnul insuficient poate sa aiba drept consecinta mancatul in exces si obezitatea. Motivul: nesomnul alterareza productia hormonului care regleaza senzatiile de foame si satietate.
4. Comportamentul Somnul insuficient este asociat cu incidenta mai mare a problemelor de comportament, in special a deficitului de atentie si a hiperactivitatii (ADHD).
5. Memoria In timpul stadiilor avansate ale somnului non-REM, se consolideaza memoria. Lucrurile pe care copilul le-a invatat in timpul zilei sunt stocate sub forma de cunoastere coerenta care va putea fi accesata atunci cand va fi nevoie.
6. Dobandirea abilitatilor Somnul activ de tip REM este important pentru procesul de ”dezvatare”, altfel spus, pentru a scapa de amintirile inutile. Cand un copil invata ceva nou, ca inotul sau mersul pe bicicleta, este important sa retina nu incercarile esuate, ci etapele prin care trece pentru a reusi. Somnul profund, activ, este de ajutor in aceasta privinta.
7. Somnul parintilor Ultimul, dar cu siguranta nu cel din urma beneficiu al somnului copiilor este somnul bun al parintilor, cel care ii ajuta pe acestia sa-si pastreze echilibrul psihic si fizic, esential pentru armonia microuniversul familial!
Daca vrei sa-i asiguri un somn bun si sanatos copilului tau, nu neglija echipamentul de dormit special conceput pentru nevoile specifice ale celor mici: rasfoieste colectia Salterra pentru copii!

Surse: psychologytoday.com; thesleepcouncil.org.uk ; pikolin.com