Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

Somnul sănătos e sănătate curată. La propriu

Știți vorba aia cu «Te-ai trezit cu fața la cearceaf?» Cred că ar trebui să fie fix invers, pentru că nu despre trezit e vorba, ci despre dormit! Fiindcă de trezești așa cum dormi: dormi bine, te trezești bine. Dormi prost, toată lumea te întreabă asta cu cearceaful. Nu dormi deloc, e și mai razna! O sigură noapte de nesomn te poate da peste cap: abia te miși, abia te concentrezi, își crește glicemia, ești stresat, te poate lua râsul-plânsul din orice și mai nimic… Ca să nu mai spun că nu arăți chiar vis: te uiți în oglindă, clipești și tot nu trece imaginea mai degrabă neplăcută. Bine, probabil că pe la 20 de ani nu le resimți chiar pe toate, și nici foarte intens, dar măcar un simptom de nesomn tot ai!

Somnul este foarte important!
M-am gândit, ca să fiu mai convingătoare când vă spun cât de importante sunt somnul și grija pentru odihnă, pun laolaltă câteva dintre efectele lipsei de somn. Pentru că sunt câteva care, daca nu te sperie direct, măcar te pun serios pe gânduri. Există cazuistică și studii care arată o legătură directă și de de necontestat între lipsa de somn și mai multe boli.

● Diabetul
Somnul influenteaza modul in care organismul proceseaza glucoza. Intr-un studiu publicat de Sleep Medicine Review inca din 2007, cercetatorii de la Universitatea din Chicago au demonstrat ca lipsa somnului ne impiedică să procesăm zaharurile intr-un ritm normal.

● Obezitatea
In timpul somnului, corpul secreta substante hormonale care ajuta la controlul poftei de mancare, la reglarea metabolismului si la procesarea glucozei. Somnul insuficient, in schimb, inhiba secretia de leptina, hormonul care atentioneaza creierul cand se atinge starea de satietate. Drept urmare, crestere nivelul de grelina, hormonul care stimuleaza pofta de mancare.

● Hipertensiunea
Mai multe studii medicale arata un hipertensiv care nu doarme o singura noapte are tensiunea mult mai mare in ziua de dupa nesomn. E o legatura explicita, clara intre somnul insuficient si bolile cardiovasculare. Un alt studiu arata ca somnul insuficient (mai putin de sase ore pe zi) creste riscul aparitiei bolilor de inima coronariene la femei.

Ce poti face pentru un somn sanatos si cu adevarat odihnitor

Sunt o multime de lucruri simple, aparent marunte, nesemnificative care, de fapt, ne pot imbunatati somnul si viata… Daca tinem cont de ele, desigur :-) Am ales cateva sfaturi venite de la Fundatiei Spaniole pentru Sanatatea Inimii:
● Evitati consumul de cafea si ciocolata seara
● Luati cine cat se poate de frugale
● Evitati exercitiile fizice in ultimele ore ale zilei
● Evitati consumul de alcool cand se apropie ora de culcare
● Pe cat posibil, incercati sa mentineti un program constant de somn

Calitatea somnului este la fel de importanta precum numarul de ore dormite. La Salterra, noi credem ca somnul nu-si poate demonstra virtutile binefacatoare decat daca intelegem impactul pe care il are asupra vietilor noastre si incepem sa ii acordam atentia cuvenita. Consulta oferta noastra si nu uita ca o investitie in echipament de somn de cea mai buna calitate este o investitie pe termen lung, in sanatatea ta!