Marcela Moss - Salterra

Marcela Moss

Administrator

Catastrophic lack of sleep..

Eu știu că am o rutină ușor diferită. Sau specială: caut mereu informații, studii, tot ce e nou la capitolul “Odihnă”. Am o grijă personală și o afacere care s-a născut din grija asta a mea pentru somn ușor. Și nu e ca și cum m-aș fi născut așa, desigur Totuși, mie mi s-a schimbat destul de devreme și din temelii felul în care privesc eu somnul și tot ce are legătură cu lucrurile care te ajută să dormi sau dimpotrivă. Pe la 18 ani… Știu exact anul în care am dormit pentru prima dată pe o saltea care mi-a schimbat somnul pentru totdeauna.. Pur și simplu, dimineață nu-mi venea să mă dau jos din pat. Era 1992. Dar asta e altă poveste, e povestea mea cu salteaua și Salterra și e aici.

Acum, ori de câte ori dau peste câte ceva care îmi atrage în mod special atenția, mă apuc și vă scriu.
Acum, mi-a sărit în ochi un articol din The Independent. Titlu te face să îți numeri urgent orele de somn din ultima luna. Sună așa: “Lipsa de somn din societatea modernă e de dimensiuni catastrofale. Și ne ucide încet, dar sigur!”. O spune profesorul Matthew Walker, directorul Centrului de Cercetare a Somnului Uman de la Universitatea Berkley, California.
“Tratez odihna cu foarte mare seriozitate pentru că am văzut dovezi ale dezastrului pe care îl poate provoca lipsa ei”, spune profesorul Walker.
După ce ai aflat, cu toate instrumentele științifice pe care le ai la îndemână, că o singură noapte de nesomn scade cu 70% eficiența celulelor imunitare, că lipsa de somn e direct legată de cancerul intestinal, de cel de prostată și de cancerul de sân, înțelegi în profunzime importanța odihnei.

Fiindcă privarea de somn, lipsa de grijă pentru odihnă afectează fiecare aspect biologic al ființei umane. Ajunge în fiecare cotlon anatomic și lasă urme grave. Și, totuși, profesorul Walker consideră că nimeni nu face cu-adevărat nimic important pentru însănătoșirea noastră.. Societatea modernă pune atâta presiune pe fiecare individ încât e de-ajuns să spui “N-am prea dormit!” ca să te trezești cu eticheta de “puturos” ori “răsfățat”. Iar când lucrurile devin insomniac-grave, medicul îți prescrie mai degrabă pastile de dormit decât dormitul pur și simplu. Opt ore de somn pe noapte sunt non-negociabile, spune profesorul Walker.
Vă spun și eu ori de câte ori am prilejul: aveți grijă de voi! Opt ore de somn, ore regulate de culcare și sculare și un echipament potrivit și de calitate. Aveți grijă de voi, avem grijă de odihnă!

Marcela